Nilla o Tias LCHF-blogg

"Fett gör dig inte fet"

D-vitamin

Publicerad 2013-08-05 14:08:00 i Allmänt

Jag har läst en del på kostdoktorn.se om just D-vitamin och tänkte föra in lite info om just detta:
Minskar risken för cancer, hjärtsjukdom, depressioner, autism, förkylningar, övervikt, benskörhet och förtida död.

D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet i Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna.
D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt.
Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.
D-vitamin påverkar immunförsvarets celler, de vita blodkropparna. Det kan ha viktiga effekter både för infektionsförsvaret och för undvikande av skadlig inflammation:

Minst en studie visar minskade astmabesvär hos barn med tillskott.
Kanske ger det också minskade besvär med pollenallergi.
En studie visar förbättrade eksem.
Enligt två nya studier kan D-vitamin både bromsa försämring vid MS och minska risk att få sjukdomen. Minst två ytterligare studier är på gång.
En studie visar klar förbättring vid SLE.
Kanske skyddar tillskott mot förkylningar och andra infektioner som är vanliga på vintern? Ett antal studier har undersökt saken: Minst fyra visar en klart skyddande effekt och fler studier antyder ett skydd. Läs mer →
Fler möjliga effekter
Vid många andra tillstånd är eventuell nytta ännu oklar:

Kanske kan D-vitamin ibland minska besvär med värk och fibromyalgi. En välgjord studie visar lindrade fibromyalgi-liknande symtom. En annan studie visar minskad värk hos mörkhyade invandrare med tillskott.
Många tror att undvikande av D-vitaminbrist kan förebygga autism.
Kanske kan det förebygga komplikationer vid graviditet.
Kanske kan det förbättra prestationer hos idrottsmän.
Möjligen förebygger det hjärtsjukdom.
En studie visar förbättring vid testosteronbrist.
En liten preliminär studie visar förbättring vid epilepsi.
Minst två studier visar förbättrad muskelstyrka och rörlighet hos äldre.
En studie visar att tillskott kan hjälpa vid Parkinsons sjukdom.
En studie visar sänkning av högt blodtryck hos personer med brist på D-vitamin innan.
Flera studier och en ny genomgång av alla studier visar en liten förbättring vid typ 2-diabetes.
Sola, 15-30 min i stark sol – Med gott om bar hud utan solskydd – men utan att bränna dig såklart. Mycket effektivt: ger femdubbla dagsbehovet, runt 10 000 E. Fungerar bra i Sverige endast timmarna mitt på dagen maj – augusti. Så det räcker inte hela året om du inte regelbundet åker på semester söderut. Enkel tumregel: solen måste upp minst 45 grader över horisonten (så att din skugga är kortare än du) för effektiv D-vitaminbildning. Annars filtreras den mesta UVB-strålningen bort i atmosfären.
D-vitamintillskott. Vad och hur mycket?
Förslag på lagom dos vid solbrist:

Vuxna: 2 000 – 5 000 E dagligen (vissa rekommenderar än mer)
Barn under 10 år: 1 000 E dagligen (stöd hos ungdomar / nyfödda)
Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg). 1 µg D-vitamin = 40 E.
2 000 E motsvarar alltså 50 µg.

Vilken dos är bäst för dig? Förslag: Om du är en stor man, ta 4 000 – 5 000 E dagligen. Om du är en liten kvinna så lär 2 000 E räcka långt, men 4 000 E skadar inte.
Överdosering
Det är normalt svårt att få i sig farliga mängder D-vitamin. Alla kända rapporterade fall av D-vitaminförgiftning har tagit minst 30 000 E dagligen (ofta betydligt mer) under en tid. Runt tio gånger mer än vad som rekommenderas här alltså.

Enligt en artikel i AJCN är 10 000 E dagligen sannolikt säkert med marginal (ytterligare artiklar med samma budskap: 1 2). Men undantag kan finnas varför man vid doser över 5 000 E dagligen (under längre tid) för säkerhets skull gärna bör kontrollera sitt 25-OH-D värde.
Det naturliga för kroppen är att få i sig max ca 10 – 15 000 E på en och samma dag, det bör man för säkerhets skull efterlikna med tillskott anser jag.


Allt för nu /Nilla

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela